شره کردن فیلم (Sagging or Runners)
مقدمه:
شرهکردن یا sagging و runners دو مشکل متداول در فرآیند رنگآمیزی میباشند که ممکن است در زمان اعمال رنگ، به ویژه در صنایع مختلف مثل رنگآمیزی خودروها، مبلمان، و غیره، اتفاق بیفتد. این مشکلات میتوانند باعث کاهش کیفیت نهایی کار و ظاهر نامطلوب رنگ شوند. عبارت است از حرکت قشری از رنگ به سمت پایین به صورت خطی که به آن اشک رنگ میگویند. اگر این پدیده روی سطح وسیعی اتفاق افتد به آن curataiting (پرده مانند) میگویند.
چرا فیلم شره میکند:
شره کردن (Sagging) به معنای افتادن ناخواسته رنگ از سطح هدف است و معمولاً در نقاطی که لایه رنگ ضخیمتر است، رخ میدهد. این مشکل ممکن است به دلیل رقیقتر کردن رنگ، اعمال لایههای زیاد، دمای بالای محیط، یا وجود گرد و غبار در محیط رنگآمیزی باشد.
Runners به معنای برجستگیها یا جاروبهها در روی سطح هدف هستند که معمولاً به علت لایهبندی نامناسب یا روشهای اعمال ناصحیح رنگ رخ میدهند. این جاروبهها میتوانند ظاهر رنگ را ناهموار و ناصاف کنند. شره کردن معمولاً در نقاطی اتفاق میافتد که لایه رنگ زیادی اعمال شده است و در نتیجه، نیروی گرانش روی لایه رنگ اثر میگذارد و باعث افتادن ناخواسته رنگ میشود. این امر ممکن است شره در وهلهی نخست به ضخامت فیلم مرتبط است, لذا در مواقع بروز مشکل ابتدا ضخامت و در صورت نیاز پارامترهای پاشش تغییر کند.
گاهی اوقات یک فیلم تر قبل از خشک شدن شره مینماید که علل ان عبارتند از:
- ضخامت فیلم رنگ، اعمال لایههای زیاد از رنگ میتواند باعث انبساط زیاد رنگ در فرآیند خشک شدن شود و شره کردن را تسریع کند.
- سرعت تبخیر حلال بکار رفته بسیار کند است به طوری که مدت زمان نشست را طولانی مینماید.
- استفاده از رنگ بر روی سطحوحی که آلوده به واکس، روغن و غیره میباشند.
- ویسکوزیته رنگ خیلی پایین است.
- ویسکوزیته رنگ در همان اوایل تیخیر حلال و یا همان آغاز زمان سخت شدن فیلم به دلایلی کاهش مییابد که این کاهش ممکن است ناشی از ازدیاد ناگهانی درجه حرارت باشد.
- نزدیک بودن بیش از حد گان به سطح.
- رها نکردن ماشه در زمان مناسب.
- زاویه نادرست گان نسبت به سطح.
- سرد بودن بیش از حد رنگ.
- بسیار رقیق بودن رنگ، اگر رنگ برای اعمال روی سطح بسیار رقیق شود، پیگمنتها و دیگر مواد موجود در رنگ به نقاط پایینتر لایه رسیده و باعث شره کردن میشوند.
- گرم بودن محیط و کند خشک بودن رنگ، در دماهای بالا، رنگ بهسرعت خشک میشود و اگر لایهها را به طور ناصحیح اعمال کنید، احتمال شره کردن زیاد است.
- خشک نبودن لایه زیرین.
- پایین بودن سرعت پاشش.
- پایین بودن فشار هوای گان در هنگام پاشش.
روش های پیشگیری از این مشکل:
- تنظیم فاصله بین 25 تا 30 سانتی متری.
- پرهیز از فعال نگه داشتن ماشه پس از اتمام هر گذار.
- تنظیم زاویه دست بین 30 و 45 درجه.
- گرم کردن رنگ با کمک یک گرمکن مناسب.
- تنظیم فشار هوا و سرعت حرکت دست.
- دقت در هنگام رقیق کردن رنگ.
- تنظیم هوای محیط با توجه به زمان خشک شدن رنگ.
- دادن زمان کافی به رنگ زیرین برای رسیدن به شرایط قابل قبول برای اعمال لایه بعدی.
- رسیدن دمای سطح بدنه به دمای کابین پاشش.
در صورت تمایل به اصلاح قسمتهای شره شده چنانچه فیلم هنوز تر باشد کافی است که به کمک برس قسمتهای شره شده را مسطح و سپس با پیستوله یک فیلم نازک روی آن تشکیل داده و در صورت عدم یک نتیجه رضایت بخش و یا اینکه اصلا فیلم کاملا خشک شده باشد بایستی سطح را کاملا تمیز و مجددا با رعایت اصول لازمه رنگ آمیزی مجدد نمود. و از نقطه نظر فرمولاسیونی، جهت کاهش و یا جلوگیری از شره نمودن رنگ میتوانید از درصد کمی از یک رزین تکسوتروپیک بهمراه رزین اصلی جهت ایجاد برس خوری بهتر و عدم یا کاهش شره استفاده نمایید.
نتیجه گیری:
به طور خلاصه، برای جلوگیری از این مشکلات، میتوان از تکنیکها و فناوریهای مناسب در فرآیند رنگآمیزی استفاده کرد. انتخاب روش مناسب، کنترل دما و رطوبت محیط، اعمال لایههای رنگ با ضخامت مناسب، و استفاده از تجهیزات و مواد بهروز و با کیفیت، از جمله راهکارهایی هستند که میتوانند به جلوگیری و رفع این مشکلات کمک کنند.
.
