نکات مهم در فرآیندهای تولید رنگدانه های آزو
روش متداول برای تولید رنگدانه های آزو ( و دیس آزو)، عبارت است از واکنش آمین های آروماتیک دی آزوته شده با اجزاء جفت شونده مناسب است.
ویژگی ها و توان عملکرد رنگدانه ها نه تنها به ساختار شیمیایی و نیز جنس ماده ای که رنگدانه بر آن به کار برده می شود (Substrate) وابسته است، بلکه به چگونگی عملیات تولید و شرایط کار که در خلوص محصول و مهمتر از آن در مورفولوژی و ساختمان بلوری رنگدانه دخالت دارند.
مواردی که در کیفیت رنگدانه تاثیر مهم دارند به قرار زیر است:
- روش جفت شدن (مستقیم، معکوس، همزمان) جزء دی آزوته و جزء جفت شونده
- PH واکنش جفت شونده
- دمای واکنش(معمولا نزدیک صفر درجه)
- غلظت مواد واکنش گر
- کارآمد بودن هم زدن و اختلاط مواد
- سرعت واکنش جفت شدن
- حضور مواد موثر غیر از واکنش گرها (رزین ها، مواد فعال در سطح، حلال) در محیط واکنش
- افزایش مواد موثر غیر از واکنش گرها پس از پایان واکنش جفت شدن
- عملیات حرارتی دوغابه آبی(Aq. Dispersion) رنگدانه، پس از پایان واکنش جفت شدن
- دما و شرایط خشک کردن رنگدانه.
- طبیعی است که موارد بالا غیر از عملیات تکمیل Finishing) ) فیزیکو شیمیایی اند،
- عملیات تکمیل برای همه انواع رنگدانه خام، برای تبدیل آن ها به رنگدانه قابل مصرف ضروری است.